in Algemeen, Inspiratie

Natuur aan de muur

Ik kom regelmatig langs bij bedrijven en instellingen voor inspiratiesessies en het valt me op dat steeds meer bedrijven gaan voor Groen! Een ruimte met veel planten voelt prettig en natuurlijk. En dat is niet gek natuurlijk. We zijn natuur, ook al vergeten we dat vaak. Als we in een natuurlijke omgeving zijn, dan ontspannen we beter en voelen we ons meer mens.

Groene stofzuigers

Onderzoek wijst uit dat het plaatsen van twee planten in de ruimte  al effect heeft op de luchtkwaliteit. Planten zijn de beste fijnstofzuigers die er zijn. Ook zorgt groen voor een betere luchtvochtigheid en voor verse zuurstof. Bepaalde soorten planten zuiveren de lucht zelfs van kleine chemische vervuiling in kantoorgebouwen, zoals benzeen, formaldehyde en trichlooretheen. (University of Sidney 2010 en Nasa Clean Air Study).

Er zijn diverse onderzoeken, die aantonen dat de aanwezigheid van planten in een ruimte bijdraagt aan het verlagen van gevoelens van stress en angst. De bloeddruk daalt bij het zien van planten en mensen voelen zich meer ontspannen hierdoor. Niet voor niks experimenteren ziekenhuizen in Noorwegen met ziekenkamers in de natuur. Zieken herstellen sneller in een groene natuurlijke omgeving.

Groene planten zorgen voor inspiratie en dragen bij aan de arbeidsproductiviteit door een daling van het ziekteverzuim.

Een gezonde investering

Een groene wand met natuur is prachtig en stijlvol. Om een muur vol natuur goed te onderhouden investeer je niet alleen in de aanleg, maar ook in het onderhoud.

In plaats van een muur vol natuur, kun je ook investeren in een losse plantenwand of individuele potten met planten. Plaats minimaal 1 plant per drie medewerkers in de ruimte aanwezig is.

Volgens Wageningen University en Research kunnen de kosten voor de aanschaf en het onderhoud of de lease van planten binnen één jaar worden terugverdiend. Hoofdzakelijk door het lagere ziekteverzuim en het beter functioneren van medewerkers. De investering in planten is snel terugverdiend!

Zelfstandig kantoor tuinieren

Wil je geen plantenservice inkopen, maar zelf kantoor tuinieren, kies dan voor de onderhoudsvriendelijke groene fijnstofzuigers, die passen bij jullie interieur.

Hieronder vijf voorbeelden van onderhoudsvriendelijke planten, die de lucht zuiveren, veel zuurstof brengen en zorgen voor een betere luchtvochtigheid:

  1. Arecapalm
  2. Sanseferia (Vrouwentongen)
  3. Rubberplant (ficus robusta)
  4. Dracaena Janet Craig
  5. Graslely (Chlorofytum)

Communicatie tip

Hebben jullie groene planten op werkplekken staan? Maak mensen er bewust en vertel over de werking van de planten via een leuk artikel op intranet of zet mooie kleine infobordjes bij de planten.

Recente berichten

Laat een reactie achter

negentien + zes =