in Inspiratie

In de kerstvakantie maak ik ieder jaar een frisse lijst met inspirerende intenties en gezonde voornemens. Ja, ik weet dat je iedere dag opnieuw kunt kiezen wat je doet. Toch kan ik het niet laten en hoor ik bij de veertig procent van de mensen die het nieuwe jaar aangrijpt voor nieuwe acties en kansen. In de kerstvakantie blijf ik altijd thuis en na 2 weken vrij zijn, krijg ik zoveel zin in nieuwe impulsen. Zo heb ik me afgelopen weekend aangemeld bij het Humanistisch Verbond en me ingeschreven voor al hun cursussen over levenskunst. Ik ga voor een zinvol eerste helft van 2020 met nieuwe inzichten en hopelijk veel nieuwe inspiratie.

Wat is het geheim van geslaagde voornemens?

Ik heb  vijf tips op een rij gezet om jouw inspirerende intenties en gezonde voornemens vol te houden.

Formuleer je voornemen met MAGIE, een term die lijkt op SMART, maar het gaat meer over beleving en niet alleen over een strakke formulering van het resultaat. Overigens pas ik de term MAGIE hierbij graag aan naar eigen smaak. Dat mag want het is MAGIE.

Je hersenen draaien het liefst bekende programma’s. Als je een vaag voornemen formuleert, bijvoorbeeld “Ik wil fitter worden”, dan weet je nog niet wat je gaat doen en wanneer je je doel hebt bereikt.

Tip 1: M

Maak je voornemen Meetbaar: ik ga 5 x per week een uur wandelen in de buitenlucht. Dit draagt namelijk bij aan fitter worden als je normaal gesproken vrij weinig beweegt.

Tip 2: A

Maak je voornemen Acceptabel: is een uur wandelen echt inpasbaar in je dagelijks leven? Misschien kun je minder of meer wandelen? Of zou een andere vorm van beweging of fitter worden beter bij je passen?

Tip 3: G

Ga in Gesprek over je voornemen. Deel het met anderen! Zo houdt je een stok achter de deur en kun je ook met gelijkgestemden in contact komen en wellicht samen wandelen! Blijf in gesprek met jezelf en met anderen over wat al dat wandelen je oplevert.

Tip 4: I

Maak je voornemen Inspirerend! Zorg dat je er ook echt blij van wordt en dat de uitvoering van je voornemen zin geeft aan je leven. Om bij het wandelvoorbeeld te blijven: zoek een uitlaathond, een wandelmaatje, kies steeds nieuwe routes, zet eens een inspirerende podcast op tijdens je loopje of koop toffe wandelschoenen.

Tip 5: E

Evalueer de uitvoering van je voornemen. Veel mensen vallen na drie weken terug in oud gedrag. Vraag jezelf wat er niet helemaal goed gaat en welke verbeteringen je nodig hebt. Als het misgaat, dan kan dit ook een leerervaring zijn. Maak ook helder wat er wel goed gaat en wat het je allemaal oplevert. Het duurt gemiddeld 90 dagen om van nieuw gedrag een gewoonte te maken. Door regelmatig bewust stil te staan bij wat je doet en wat het je oplevert, krijg je meer grip op je uiteindelijke doelstelling, in dit voorbeeld: fitter worden.

Dit geschreven hebbende, ga ik een aantal van mijn goede intenties onderwerpen aan een vleug MAGIE. Ik wens je veel inspiratie toe dit jaar met of zonder nieuwe voornemens!

Recente berichten

Laat een reactie achter

18 − zeven =