in Inspiratie

Meer medewerkers op de fiets!

Wist je dat de fiets het vervoermiddel is waar mensen het meest gelukkig van worden?  In deze blog zet ik drie stappen op een rij, die je als organisatie kunt zetten om meer medewerkers op de fiets te krijgen.

Stap 1. Onderzoek jullie motivatie om te investeren in fietsstimulering

Wil jullie organisatie ook meer medewerkers stimuleren om de fiets te pakken naar het werk? Fietsen naar het werk past bij vitaliteit en duurzaamheid. Bij de meeste bedrijven wordt een groot deel van de CO2 voetafdruk bepaald door het woon-werkreizen van de medewerkers. Hoe minder autoritten, des te lager het CO2 verbruik. Als jullie organisatie mee dingt in tenders, kan fietsstimulering een kans zijn voor een lagere CO2 en dus een betere score op duurzaamheid.

Fietsstimulering leidt ook tot een enorme besparing van de kosten. Medewerkers, die regelmatig fietsen naar het werk, zijn minder vaak ziek. Volgens TNO is het ziekteverzuim van medewerkers, 1,3  dagen lager dan dat van andere medewerkers. Meer fietsers zorgen ook voor lagere parkeerkosten. Overigens kan een hoge parkeerdruk alleen al een reden zijn om meer medewerkers te enthousiasmeren de fiets te pakken. Er zijn genoeg argumenten om te investeren in fietsstimulering.  Als je duidelijk voor ogen hebt vanuit welke motivatie je als werkgever aan de slag wil gaan met fietsstimulering, kun je budget vrijmaken om je regelingen, voorzieningen, communicatie en acties aan te passen. De investering in fietsstimulering, zowel financieel als in inspanningen, levert uiteindelijk altijd winst op.

Stap 2. Kies inspirerende fietsambassadeurs

Veel medewerkers in Nederland vinden het de normaalste zaak van de wereld om de fiets te pakken. Uit onderzoek onder deelnemers aan de rij2op5 campagne, blijkt dat de meeste mensen fietsen, omdat het goed is voor de gezondheid. Richt je bij fietsstimulering dus op de groep automobilisten, die op fietsbare afstand woont en toch uit gewoonte de auto pakt naar het werk. Deze groep medewerkers kun je verleiden voortaan te gaan fietsen door de fiets als haalbaar alternatief voor te stellen door middel van het verbeteren van de fietsregelingen, inspirerende communicatie, enthousiasmerende acties en het verbeteren van de fietsvoorzieningen. Geef zelf het goede voorbeeld! Zoek uit welke aansprekende collega’s binnen de organisatie regelmatig fietsen naar het werk en laat ze erover vertellen via intranet. Als leden van de directie of het bestuur ook fietsen naar het werk, geven ze het goede voorbeeld. Kies je ambassadeurs met zorg en communiceer erover en zet de fiets als vervoersmiddel positief in het daglicht. Grappige foto’s, anekdotes of inspirerende quotes ondersteunen het “werk” van de fietsambassadeurs. De maanden maart tot en met oktober zijn de beste maanden om de fietsambassadeurs aan het woord te laten. Natuurlijk kun je ze ook een stem geven begin januari in het kader van de goede voornemens.

Stap 3. Verbeter de fietsvoorzieningen

Een beter fietsklimaat met meer blije fietsers begint natuurlijk bij de organisatie zelf. Hoe is het voor een fietser om te arriveren op het werk? Hebben jullie een prettige moderne fietsenstalling waar de fiets veilig en droog binnen staat? Is de fietsenstalling goed bereikbaar? Veel bedrijven hebben het goed voor elkaar voor automobilisten, maar voor fietsers ziet het er aftands uit. Zorg voor een duidelijke ingang, goede verlichting en geef de stalling een frisse lik verf. Voor de elektrische fietsen is het fijn als er ruime laadplekken zijn, waar de accu kan worden opgeladen. Elektrische fietsen kunnen tegen een rekje leunen of zelfstandig staan. Zorg ook dat er plek is voor brede fietsen met kratjes en kinderzitjes. Als je een goede fietsstimuleringsactie uitzet, betekent dit meer fietsers die allemaal prettige plekje willen in de fietsenstalling. Breid de fietsenstalling dus ook op tijd uit en neem dit mee in je plan.

Aan de slag met fietsstimulering

Wil je meer weten over welke stappen je nog meer kunt zetten voor succesvolle fietsstimuleringsacties of kijk eens op www.rij2op5.nl

Lees ook mijn artikel over fietsstimulering met goede fietsregelingen.

Neem contact met op via: mirjam@denkaanmeer.nl of bel 06-36 10 77 09.

 

Recente berichten

Laat een reactie achter

twaalf + 1 =